Hoelang oesters bakken?
Oesters bakken duurt doorgaans niet langer dan een paar minuten. De exacte baktijd hangt af van de grootte van de oesters en de gewenste textuur. Oesters worden snel gaar, meestal in 2 tot 3 minuten per kant. Overbakken kan de oesters rubberachtig maken, dus houd ze goed in de gaten tijdens het bereiden.
Voorbereiding 15 minuten min
Bereiding 6 minuten min
Totale tijd 21 minuten min
Gang Hoofdgerecht
Keuken Internationaal
Porties 4 Personen
calorieën 70 kcal
Een stevige koekenpan
Een mes om de oesters te openen (oestermes)
Een keukenpapiertje of schone doek
Eventueel een kleine borstel om de schelpen schoon te maken
- 12 Verse oesters drie per persoon
- 50 gram ongezouten roomboter
- 2 teentjes knoflook fijngehakt
- 1 eetlepel citroensap
- 1 theelepel versgemalen zwarte peper
- 0,5 theelepel zout
- Verse peterselie fijngehakt (voor garnering)
- Een stokbrood of ander brood naar keuze optioneel, voor erbij
1. Oesters voorbereiden
Spoel de oesters goed af onder koud stromend water en verwijder vuil en zand van de schelpen met een kleine borstel. Gebruik een oestermes om de oesters voorzichtig te openen. Zorg dat je het oestervocht opvangt in een kommetje, want dit kun je later aan de pan toevoegen voor extra smaak.
Verhit de koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de roomboter toe en laat deze smelten tot hij licht begint te bruisen. Voeg vervolgens de knoflook toe en bak dit kort, ongeveer dertig seconden, totdat het begint te geuren.
2. Oesters bakken
Leg de oesters voorzichtig in de pan, met de bolle kant naar beneden. Bak ze ongeveer twee tot drie minuten per kant, afhankelijk van de grootte. Zodra de oesters een goudbruine kleur krijgen, zijn ze klaar.
Voeg vlak voor het serveren het oestervocht en citroensap toe aan de pan. Laat dit kort pruttelen. Bestrooi de oesters met zwarte peper, zout en fijngehakte peterselie.
Serveer de gebakken oesters direct uit de pan, eventueel met een stukje brood om de saus mee op te dippen.