Hoelang lupinebonen koken?
Lupinebonen koken vraagt wat voorbereiding. Eerst laat je de bonen weken, daarna kook je ze rustig tot ze zacht zijn, maar niet uit elkaar vallen. De exacte kooktijd hangt af van hoe lang de bonen geweekt hebben en hoe vers ze zijn. Over het algemeen geldt: hoe ouder de boon, hoe langer de kooktijd.
Voorbereiding 20 minuten min
Bereiding 1 uur uur 15 minuten min
Weken 12 uur uur
Totale tijd 13 uur uur 35 minuten min
Gang Groenten
Keuken Internationaal
Porties 4 Personen
calorieën 371.4 kcal
Grote pan met deksel
Vergiet
Houten lepel
Kom voor het weken
- 400 gram gedroogde lupinebonen
- 2 liter water
- 1 theelepel zout
- 1 laurierblad
- 1 teen knoflook geplet
- 1 eetlepel olijfolie
1. Voorbereiding
Doe de lupinebonen in een grote kom en giet er ruim water overheen. Laat ze minstens 12 uur weken, het liefst een hele nacht. De bonen zullen in volume toenemen, dus zorg dat ze goed onder water blijven.
Giet de bonen af en spoel ze goed onder koud water om eventuele bitterstoffen te verwijderen.
2. Koken
Breng in een grote pan 2 liter water aan de kook. Voeg het laurierblad, de knoflook en een eetlepel olijfolie toe. Doe de bonen erbij en breng het water weer aan de kook.
Zet het vuur laag zodra het kookt en laat de bonen ongeveer 60 tot 75 minuten sudderen. Roer af en toe om te voorkomen dat ze aan de bodem kleven.
Na een uur proef je een boon. Hij moet zacht zijn van binnen maar niet papperig. Als hij nog wat hard is, laat je ze nog 10 tot 15 minuten langer koken.
Giet de bonen af in een vergiet en laat ze even afkoelen. Verwijder het laurier
Trefwoord Lupinebonen koken