Ga terug
klein

Hoelang leverkaas bakken?

Leverkaas bakken duurt meestal acht tot tien minuten in totaal, afhankelijk van de dikte van de plakken en hoe heet je pan is. Je bakt het in een koekenpan op middelhoog vuur. De buitenkant moet mooi goudbruin zijn, terwijl de binnenkant warm is, maar nog sappig blijft. Gebruik geen deksel, want dan wordt het zacht in plaats van krokant. Je hoeft er geen boter of olie bij te gebruiken als de leverkaas wat vet bevat, maar bij magere varianten kun je gerust een beetje boter of reuzel toevoegen. Houd goed in de gaten dat de plakken niet aan de pan blijven kleven. Een antiaanbakpan of een goed ingebakken gietijzeren pan werkt het beste.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 25 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken Duits
Porties 4 Personen
calorieën 390 kcal

Benodigdheden

  • Koekenpan met dikke bodem
  • Houten spatel of keukentang
  • Snijplank en mes

Ingrediënten
  

  • 4 dikke plakken leverkaas elk ongeveer 150 gram
  • 10 gram boter of reuzel indien nodig
  • Optioneel: 1 eetlepel grove mosterd
  • Eventueel uien of spiegeleieren als extra

Stapsgewijze handleiding
 

1. Voorbereiding

  • Zorg eerst dat je de leverkaas op kamertemperatuur laat komen. Als je hem direct uit de koelkast in de pan legt, wordt de buitenkant snel bruin maar blijft de binnenkant koud. Snij dikke plakken van ongeveer anderhalve centimeter. Dat geeft het mooiste resultaat.

2. Bakken

  • Zet de koekenpan op middelhoog vuur en laat deze goed warm worden. Voeg eventueel een klontje boter toe, zeker als je merkt dat de pan te droog is of als je een magere variant gebruikt. Leg de plakken voorzichtig in de pan en druk ze lichtjes aan zodat ze goed contact maken met het oppervlak. Bak de leverkaas nu ongeveer vier tot vijf minuten aan de eerste kant. Beweeg ze tussendoor niet te veel, zo krijg je het beste korstje.
  • Draai de plakken om met een tang of spatel, en bak de andere kant nog eens vier tot vijf minuten. Kijk of de buitenkant knapperig is en de binnenkant goed warm. Haal de leverkaas uit de pan en laat eventueel kort rusten op een bord met keukenpapier om wat vet op te vangen. Serveer met mosterd, gebakken uien of een eitje.
Trefwoord Leverkaas bakken