Hoelang lamsoor koken?
Lamsoor koken doe je in ongeveer 3 tot 5 minuten in ruim water zonder zout. De groente is namelijk al van nature zoutig. Breng een pan met water aan de kook, voeg de lamsoor toe en laat deze kort koken tot de blaadjes net mals zijn. Giet ze daarna meteen af en spoel ze onder koud water om het kookproces te stoppen. Zo blijft de structuur stevig en de kleur frisgroen. Je kunt lamsoor ook kort roerbakken in een beetje boter of olijfolie. Dan blijft het net wat steviger en voller van smaak. Beide methoden zijn eenvoudig, maar het geheim zit in het moment waarop je stopt: zodra de geur vrijkomt en het blad net inzakt, is het perfect.
Voorbereiding 10 minuten min
Bereiding 5 minuten min
Gang Groenten
Keuken Frans, Nederlands
Porties 4 Personen
calorieën 19 kcal
- 400 gram verse lamsoor
- 1000 milliliter water
- 10 gram roomboter of een scheutje olijfolie optioneel
- Sap van een halve citroen optioneel
1. Voorbereiding
Breng de pan met water aan de kook. Voeg geen zout toe, want lamsoor is van zichzelf al zout.
Spoel de lamsoor vooraf goed af onder koud water om eventueel zand of modder te verwijderen.
2. Koken
Wanneer het water kookt, leg je de lamsoor voorzichtig in de pan. Laat deze drie tot vijf minuten koken, afhankelijk van hoe mals je de groente wilt.
Zodra de lamsoor wat zachter is geworden, giet je hem af in een vergiet en spoel je direct na met koud water. Hierdoor stop je het garingsproces en blijft de kleur mooi groen. Wil je iets meer smaak, smelt dan in een koekenpan wat roomboter of verwarm een scheut olijfolie en roer de lamsoor er nog even kort doorheen. Voeg eventueel een kneepje citroensap toe voor frisheid. Serveer direct als bijgerecht of verwerk verder in een gerecht.