Krielaardappelen bak je in een koekenpan op middelhoog vuur in ongeveer 20 tot 25 minuten gaar en goudbruin. De exacte tijd hangt af van de grootte van de aardappelen en of je ze hebt gehalveerd of heel hebt gelaten. Laat ze eerst rustig garen met het deksel op de pan, zodat de binnenkant goed zacht wordt, en bak ze daarna zonder deksel verder tot ze krokant zijn. Keer ze regelmatig om en proef op het einde of ze gaar zijn door er met een vork in te prikken.
Was de krielaardappelen grondig onder koud water en dep ze droog. Halveer de grootste exemplaren, zodat alles ongeveer even groot is.
2. Bakken
Verhit de olijfolie in de koekenpan op middelhoog vuur en voeg de roomboter toe zodra de olie warm is. Laat de boter smelten en lichtjes bruisen, maar niet verbranden.
Doe de krielaardappelen in de pan en roer ze goed om, zodat ze rondom bedekt zijn met het vet. Zet het deksel op de pan en laat ze 12 tot 15 minuten zachtjes garen. Schud of keer ze af en toe om, zodat ze niet aan één kant verbranden. Haal daarna het deksel van de pan, voeg eventueel de knoflook en kruiden toe, en bak nog eens 8 tot 10 minuten zonder deksel, totdat de buitenkant goudbruin en knapperig is.
Breng op smaak met zeezout en peper. Laat ze na het bakken een paar minuten rusten op een bord met keukenpapier, zodat overtollig vet opgenomen wordt. Serveer direct.