Hoelang klapstuk bakken?
Klapstuk bakken in een koekenpan, doe je in totaal zo’n vijfenveertig tot zestig minuten. Dit lijkt lang, maar het is nodig om het vlees goed gaar en zacht te krijgen. Klapstuk heeft een stevige structuur die langzaam moet garen. Door het op een gematigd vuur te bakken met een beetje vocht erbij, voorkom je dat het uitdroogt. Na het aanbraden zet je het vuur wat lager en laat je het rustig verder garen onder een deksel. Af en toe draaien en bedruipen helpt om het sappig te houden.
Voorbereidingstijd 25 minuten min
Bereidingstijd 45 minuten min
Totale tijd 1 uur uur 10 minuten min
Gang Hoofdgerecht
Keuken Nederlands
Porties 4 Personen
calorieën 166 kcal
Koekenpan met dikke bodem
Houten lepel of tang
Snijplank
Scherp mes
Kommetje voor de marinade
Deksel die op de pan past
- 800 gram klapstuk liefst met wat vet doorregen
- 2 eetlepels zonnebloemolie of reuzel
- 1 klontje roomboter ongeveer 25 gram
- 1 theelepel grove mosterd
- 1 theelepel zout
- 1 theelepel versgemalen zwarte peper
- 1 theelepel paprikapoeder
- 2 eetlepels ketjap manis optioneel, voor extra smaakdiepte
- 150 milliliter runderbouillon of water
- 2 uien gesnipperd
- 2 teentjes knoflook fijngehakt
1. Voorbereiding
Begin met het vlees. Laat het op kamertemperatuur komen door het een halfuur van tevoren uit de koelkast te halen. Droog het goed af met keukenpapier, want dan kan het straks beter dichtschroeien in de pan.
Meng in een kommetje de mosterd, peper, zout, paprikapoeder en eventueel wat ketjap. Wrijf hiermee het klapstuk goed in, zodat de smaken in het vlees trekken. Laat dit gerust tien minuten intrekken.
2. Bakken
Zet de koekenpan op het vuur en laat de olie heet worden. Voeg daarna de boter toe. Als het schuim van de boter begint weg te trekken, is de pan heet genoeg. Leg het klapstuk erin en schroei het aan beide kanten mooi bruin dicht. Dit duurt ongeveer drie tot vijf minuten per kant. Doe dit op hoog vuur.
Zet het vuur vervolgens lager en voeg de gesnipperde uien en knoflook toe. Bak die even mee tot ze zacht zijn. Blus daarna af met de bouillon of een beetje water. Zet het vuur laag en doe een deksel op de pan. Laat het vlees in ongeveer vijfenveertig minuten zachtjes gaar sudderen. Draai het klapstuk elke tien tot vijftien minuten en lepel er wat van het vocht overheen. Als het vocht te snel verdampt, voeg dan een klein scheutje extra water toe.
Controleer na drie kwartier of het vlees gaar is. Het moet nog wel wat structuur hebben, maar wel mals en sappig zijn. Haal het uit de pan en laat het vijf minuten rusten voordat je het aansnijdt.
Trefwoord Klapstuk bakken