Hoelang kiprollade braden?
Hoelang je een kiprollade moet braden, hangt af van de dikte en het gewicht. Voor een rollade van 800 gram duurt het gemiddeld 45 minuten op laag vuur, nadat hij is aangebraden. Gebruik bij voorkeur een vleesthermometer om zeker te weten dat de kerntemperatuur 75 graden Celsius is. Heb je een grotere rollade? Reken dan op ongeveer 10 minuten extra per 200 gram.
Voorbereiding 10 minuten min
Bereiding 50 minuten min
Rusttijd 10 minuten min
Totale tijd 1 uur uur 8 minuten min
Gang Hoofdgerecht
Keuken Nederlands
Porties 4 Personen
calorieën 133 kcal
Grote braadpan met deksel
Keukentouw (als je zelf de rollade maakt)
Vleesthermometer (optioneel)
Houten lepel of spatel
- 1 kiprollade van ongeveer 800 gram
- 50 gram roomboter of 3 eetlepels olijfolie
- 1 theelepel zout
- 1 theelepel zwarte peper
- 1 theelepel paprikapoeder optioneel
- 1 teentje knoflook fijngehakt
- 200 milliliter kippenbouillon of witte wijn
1. Voorbereiden
Haal de kiprollade minstens 30 minuten voor bereiding uit de koelkast, zodat hij op kamertemperatuur kan komen. Dit voorkomt dat de rollade tijdens het bakken te snel afkoelt en ongelijk gaart. Dep de rollade droog met keukenpapier en bestrooi hem rondom met zout, peper en eventueel paprikapoeder.
3. Laten garen
Zet het vuur laag en voeg de gehakte knoflook en de bouillon of witte wijn toe. Plaats de deksel schuin op de pan, zodat er wat stoom kan ontsnappen. Laat de kiprollade ongeveer 45 minuten zachtjes sudderen. Keer hem halverwege om en bedruip hem met het vocht uit de pan.
Controleer of de rollade gaar is door een vleesthermometer in het dikste deel van het vlees te steken. De kerntemperatuur moet minimaal 75 graden Celsius zijn. Heb je geen thermometer? Prik dan met een vork in het midden van de rollade; als het sap dat eruit komt helder is, is de kip gaar.
4. Rusten en afwerking
Haal de kiprollade uit de pan en leg hem op een snijplank. Dek hem losjes af met aluminiumfolie en laat hem 10 minuten rusten. Dit zorgt ervoor dat de sappen zich verdelen en het vlees extra mals blijft.
Werk de rollade vlak voor het serveren af met een finishing touch zoals een drizzle van kruidenolie, een vleugje grof zeezout of een beetje versgemalen zwarte peper. Bij alternatieven zoals kalkoen of varkensrollade kan ook een dun laagje glazuur van honing en mosterd voor extra aroma zorgen.
Trefwoord Kiprollade braden