Ga terug
Klein

Hoelang kip koken?

Kip koken vraagt om aandacht voor tijd en temperatuur. De kooktijd hangt af van de grootte en dikte van de stukken kip. Kipfilet is meestal in 10 tot 12 minuten gaar, terwijl hele stukken met bot iets langer nodig hebben, ongeveer 20 minuten. Kip koken doe je rustig, zonder dat het water hard borrelt. Zo blijft het vlees sappig en behoudt het zijn structuur. Het is ideaal als je het vlees wilt gebruiken in koude gerechten, zoals kipkerriesalade, of in warme gerechten zoals stoofschotels. Wanneer het vlees gaar is, kun je het meteen snijden of plukken voor verder gebruik.
Voorbereiding 15 minuten
Bereiding 10 minuten
Totale tijd 25 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Nederlands
Porties 4 Personen
calorieën 157 kcal

Benodigdheden

  • Grote kookpan met deksel
  • Schuimspaan
  • Snijplank
  • Mes
  • Keukenthermometer (optioneel)

Ingrediënten
  

  • 600 gram kipfilet voor 4 personen
  • 1 liter water
  • 1 ui in kwarten gesneden
  • 2 laurierblaadjes
  • 10 peperkorrels
  • 1 theelepel zout
  • 1 eetlepel citroensap optioneel

Stapsgewijze handleiding
 

1. Voorbereiding

  • Vul een grote pan met 1 liter koud water en voeg het zout, de laurier, peperkorrels, ui en eventueel citroensap toe.
  • Leg de kipfilets in het koude water. Door de kip in koud water te leggen en langzaam te verwarmen, blijft het vlees gelijkmatig gaar.
    Punt 1

2. Bakken

  • Zet het vuur aan en breng het water langzaam tot net onder het kookpunt. Het water mag niet hard koken. Laat de kip ongeveer 10 tot 12 minuten zachtjes trekken.
  • Controleer of de kip gaar is door een stuk doormidden te snijden. Het vlees moet wit en niet meer glazig zijn.
  • Haal de kip uit de pan en laat even rusten voordat je het snijdt of plukt.
  • Zeef het kookvocht en bewaar dit als basis voor soep of saus.
Trefwoord Kip koken