Ga terug

Hoelang jasmijn rijst koken?

Jasmijn rijst koken doe je in totaal ongeveer 10 tot 12 minuten, afhankelijk van je fornuis en pan. Daarna laat je hem nog minstens 5 minuten rusten met de deksel erop. Zo kan het laatste beetje stoom zijn werk doen en krijg je precies die zachte, luchtige structuur waar deze rijst zo bekend om staat. Maar het begint allemaal bij goed afspoelen en de juiste verhoudingen.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 12 minuten
Totale tijd 27 minuten
Gang Pasta en rijst
Keuken Aziatisch
Porties 4 Personen
calorieën 349 kcal

Benodigdheden

  • Grote kookpan met dikke bodem en goed sluitende deksel
  • Zeef of fijne vergiet
  • Houten lepel (om eventueel los te maken na het koken)
  • Maatbeker

Ingrediënten
  

  • 300 gram jasmijn rijst
  • 600 milliliter water
  • Snufje zout optioneel

Stapsgewijze handleiding
 

1. Voorbereiding

  • Doe de jasmijn rijst in een ruime kom en spoel hem goed af onder koud stromend water. Wrijf de rijstkorrels zachtjes tegen elkaar met je handen. Giet af en herhaal dit totdat het water helder blijft. Dit verwijdert het overtollige zetmeel en voorkomt dat de rijst straks klef wordt.

2. Koken

  • Giet 600 milliliter water in een grote pan. Voeg de gewassen rijst toe en eventueel een snufje zout. Zet de pan op middelhoog vuur en breng het geheel rustig aan de kook zonder de deksel erop.
  • Zodra het water kookt, zet je het vuur laag en doe je de deksel op de pan. Laat de rijst 10 tot 12 minuten zachtjes koken. Kijk er vooral niet te veel naar om en roer niet in de pan. De rijst moet rustig het vocht opnemen.
  • Haal de pan van het vuur en laat de rijst nog 5 tot 10 minuten staan met de deksel erop. Het laatste beetje vocht wordt dan opgenomen en de rijst krijgt zijn karakteristieke structuur.
  • Maak de rijst eventueel voorzichtig los met een houten lepel en serveer direct. Deze rijst is perfect voor curry’s, wokgerechten, of als bijgerecht bij vis of kip.
Trefwoord Jasmijn rijst koken