Hoelang jasmijn rijst koken?
Jasmijn rijst koken doe je in totaal ongeveer 10 tot 12 minuten, afhankelijk van je fornuis en pan. Daarna laat je hem nog minstens 5 minuten rusten met de deksel erop. Zo kan het laatste beetje stoom zijn werk doen en krijg je precies die zachte, luchtige structuur waar deze rijst zo bekend om staat. Maar het begint allemaal bij goed afspoelen en de juiste verhoudingen.
Voorbereidingstijd 15 minuten min
Bereidingstijd 12 minuten min
Totale tijd 27 minuten min
Gang Pasta en rijst
Keuken Aziatisch
Porties 4 Personen
calorieën 349 kcal
- 300 gram jasmijn rijst
- 600 milliliter water
- Snufje zout optioneel
2. Koken
Giet 600 milliliter water in een grote pan. Voeg de gewassen rijst toe en eventueel een snufje zout. Zet de pan op middelhoog vuur en breng het geheel rustig aan de kook zonder de deksel erop.
Zodra het water kookt, zet je het vuur laag en doe je de deksel op de pan. Laat de rijst 10 tot 12 minuten zachtjes koken. Kijk er vooral niet te veel naar om en roer niet in de pan. De rijst moet rustig het vocht opnemen.
Haal de pan van het vuur en laat de rijst nog 5 tot 10 minuten staan met de deksel erop. Het laatste beetje vocht wordt dan opgenomen en de rijst krijgt zijn karakteristieke structuur.
Maak de rijst eventueel voorzichtig los met een houten lepel en serveer direct. Deze rijst is perfect voor curry’s, wokgerechten, of als bijgerecht bij vis of kip.
Trefwoord Jasmijn rijst koken