Hoelang gerst koken?
Gerst koken in een gewone pan, daar heb je vooral tijd en voldoende vocht voor nodig. Parelgerst kook je meestal in ongeveer 30 tot 40 minuten gaar. Hele gerst kan wel 60 tot 90 minuten nodig hebben, afhankelijk van de soort en of je het eerst weekt. Spoel de gerst altijd eerst af onder koud water zodat je eventueel stof of gruis verwijdert. Daarna breng je het met water aan de kook en laat je het op laag vuur pruttelen totdat de korrels zacht zijn, maar nog een lichte bite hebben.
Voorbereidingstijd 15 minuten min
Bereidingstijd 35 minuten min
Totale tijd 50 minuten min
Gang Pasta en rijst
Keuken Internationaal
Porties 4 Personen
calorieën 333 kcal
Pan met deksel
Vergiet of zeef
Lepel om te roeren
- 250 gram parelgerst
- 1 liter water
- 0,5 theelepel zout
1. Voorbereiding
Spoel de gerst onder koud stromend water. Doe dit grondig in een zeef totdat het water helder blijft.
2. Bereiding
Breng in een ruime pan het water aan de kook. Voeg de gerst toe samen met het zout. Roer even om zodat er niets aan de bodem blijft plakken.
Laat de gerst op laag vuur zachtjes koken met het deksel schuin op de pan. Roer af en toe om aanzetten te voorkomen.
Na ongeveer 35 minuten proef je of de gerst gaar is. De korrels moeten zacht zijn met een lichte bite. Giet de gerst af in een vergiet als er nog vocht over is.
Laat een paar minuten droogstomen in de pan zonder deksel. Roer los met een vork en serveer direct of laat afkoelen voor salades.