Ga terug
Klein

Hoelang gehaktschnitzel bakken?

Gehaktschnitzel bakken doe je rustig, met aandacht. Het vlees mag niet te snel garen, want dan verliest het zijn sappigheid. Gemiddeld bak je een gehaktschnitzel op middelhoog vuur ongeveer 8 tot 10 minuten in totaal, afhankelijk van de dikte. Draai hem halverwege voorzichtig om, zodat beide kanten mooi goudbruin kleuren. Het is belangrijk dat het vlees volledig gaar is, maar niet uitdroogt. Gebruik eventueel een vleesthermometer als je twijfelt; een kerntemperatuur van ongeveer 70 graden Celsius is perfect.
Voorbereiding 20 minuten
Bereiding 10 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Nederlands, Oostenrijk
Porties 4 Personen
calorieën 301 kcal

Benodigdheden

  • Koekenpan (liefst met antiaanbaklaag)
  • Mengkom
  • Bord of schaal voor paneerlaag
  • Tang of spatel
  • Keukenpapier

Ingrediënten
  

  • 600 gram half-om-halfgehakt
  • 2 eieren
  • 100 gram paneermeel
  • 4 eetlepels bloem
  • 2 theelepels mosterd
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel zwarte peper
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 2 eetlepels melk
  • 2 eetlepels boter of olie om in te bakken

Stapsgewijze handleiding
 

1. Voorbereiding

  • Meng het gehakt in een ruime kom met zout, peper, paprikapoeder, mosterd en melk. Voeg één ei toe en meng goed door met de hand of een vork tot het een smeuïg geheel wordt.
  • Vorm met vochtige handen vier platte schnitzels van gelijke dikte. Als ze te dik zijn, garen ze niet gelijkmatig. Leg ze even op een bord en laat ze tien minuten rusten, zodat de structuur wat steviger wordt.
  • Klop in een diep bord het tweede ei los. Strooi in een ander bord de bloem en in een derde bord het paneermeel. Haal de schnitzels eerst door de bloem, dan door het ei en tot slot door het paneermeel. Druk het paneermeel goed aan, zodat de korst stevig blijft zitten.
    Punt 1

2. Bakken

  • Verhit de boter of olie in een koekenpan op middelhoog vuur. Leg de schnitzels voorzichtig in de pan en bak ze ongeveer 4 tot 5 minuten per kant, tot ze goudbruin en krokant zijn. Laat ze niet te hard bakken; het vlees moet rustig garen.
  • Haal de schnitzels uit de pan en leg ze kort op keukenpapier om overtollig vet te laten uitlekken. Serveer direct, want dan zijn ze op hun best.
    Punt 2
Trefwoord Gehaktschnitzel bakken