Ga terug
klein

Hoelang garnalen koken?

Garnalen koken duurt niet lang. Kleine garnalen hebben maar één tot twee minuten nodig, terwijl grote exemplaren vaak binnen drie minuten goed zijn. Als ze beginnen te krullen en hun glasachtige, grijze kleur veranderen in een warme roze of oranje tint, dan zijn ze gaar. Let goed op: zodra ze deze kleur hebben bereikt, moeten ze meteen uit het water gehaald worden. Door ze langer te laten liggen, garen ze door en worden ze droog. Gebruik daarom altijd een schuimspaan of vergiet zodat je ze in één keer uit het hete water kunt halen.
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 35 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken Nederlands
Porties 4 Personen
calorieën 90 kcal

Benodigdheden

  • Grote pan met deksel
  • Schuimspaan
  • Vergiet
  • Snijplank en mes
  • eventueel kom voor marineren

Ingrediënten
  

  • 400 gram rauwe gepelde garnalen of met schaal
  • 1 liter water
  • 10 gram zeezout
  • 3 tenen knoflook geplet
  • 2 laurierbladeren
  • 10 peperkorrels
  • 1 citroen in schijven
  • verse dille of peterselie optioneel

Stapsgewijze handleiding
 

1. Koken

  • Vul een grote pan met ongeveer 1 liter water en voeg het zeezout toe. Doe er ook de knoflook, laurier, peperkorrels en de schijven citroen bij. Breng dit geheel aan de kook op middelhoog vuur. Door de smaakmakers eerst even mee te koken, krijgt het water een volle smaak die straks in de garnalen trekt.
  • Als het water kookt, laat je het nog één minuut stevig borrelen, zodat de aroma’s goed vrij komen. Daarna voeg je voorzichtig de garnalen toe. Zorg dat ze onder water liggen en zet het vuur hoog zodat het water snel weer aan de kook komt.
  • Zodra het water opnieuw kookt, kook je de garnalen twee tot drie minuten (afhankelijk van de grootte). Je ziet vanzelf dat ze krullen en hun kleur veranderen naar oranjeachtig roze. Gebruik een schuimspaan om ze eruit te halen en laat ze kort uitlekken in een vergiet.
  • Je kunt ze direct warm serveren, maar ook koud laten worden en dan gebruiken in salades of een garnalencocktail. Werk eventueel af met wat verse kruiden.
Trefwoord Garnalen koken