Hoelang eieren pocheren?
Eieren pocheren, de tijdsduur hangt af van hoe stevig je de dooier wilt. Meestal is drie tot vier minuten voldoende om een stevig eiwit en een zachte, nog vloeibare dooier te krijgen. Het is belangrijk om de eieren niet te lang te laten koken, want dan wordt de dooier hard en dat is zonde van de zachtheid die je juist zoekt in een gepocheerd ei.
Voorbereidingstijd 10 minuten min
Bereidingstijd 4 minuten min
Totale tijd 14 minuten min
Gang Bijgerecht
Keuken Internationaal
Porties 4 Personen
calorieën 154 kcal
- 4 eieren
- 30 milliliter natuurazijn optioneel
- 2 liter water
- Zout naar smaak pas na het pocheren toevoegen
1. Voorbereiding en pocheren
Vul een brede pan met ongeveer twee liter water en breng dit zachtjes aan de kook. Zodra het water net onder het kookpunt is (dus niet borrelt), voeg je eventueel een scheutje azijn toe. Breek ieder ei afzonderlijk in een kopje, zo kun je ze straks makkelijker en zonder schade in het water laten glijden.
Roer het water zachtjes in de pan zodat er een draaikolkje ontstaat, en laat dan één voor één de eieren erin glijden. Door het kolkje houdt het eiwit zich mooier om de dooier heen. Pocheer maximaal twee eieren tegelijk als je pan niet groot is, anders plakken ze aan elkaar.
Laat het ei ongeveer drie tot vier minuten pocheren, tot het eiwit stevig is geworden. Haal het ei met een schuimspaan uit het water en laat het kort uitlekken op een theedoek of keukenpapier. Herhaal dit met de andere eieren. Serveer direct, eventueel met wat zout of een scheutje olijfolie.
Trefwoord Eieren pocheren