Hoelang bucatini koken?
Bucatini koken duurt doorgaans iets langer als het koken van dunne pastasoorten. Gemiddeld moet bucatini zo’n 10 tot 12 minuten koken in ruim kokend water met zout. Maar dat is niet alles. Je moet blijven roeren, zeker in het begin, om te voorkomen dat de slierten aan elkaar plakken. Test na 9 minuten even een sliert: hij moet zacht zijn maar nog een beetje stevig van binnen. Dat noemen ze al dente. Als je ‘m daarna nog even in de saus laat trekken, wordt hij helemaal perfect.
Voorbereidingstijd 15 minuten min
Bereidingstijd 12 minuten min
Totale tijd 27 minuten min
Gang Pasta en rijst
Keuken Italiaans
Porties 4 Personen
calorieën 350 kcal
- 400 gram bucatini
- 4 liter water
- 20 gram keukenzout
1. Koken
Begin met een ruime pan. Giet er ongeveer 4 liter water in en breng dit stevig aan de kook. Voeg zodra het kookt het zout toe. Wacht tot het water weer borrelt en voeg dan de bucatini in één keer toe. Duw voorzichtig met een houten lepel of pastatang totdat alle slierten onder water zijn.
Roer in de eerste 2 minuten regelmatig. Zo voorkom je dat de slierten aan elkaar of aan de pan plakken. Laat de bucatini 10 tot 12 minuten koken zonder deksel. Blijf tussendoor roeren. Proef vanaf minuut 9 of de structuur goed is. Haal een sliert eruit en bijt erin. Als hij zacht is met een beetje weerstand in de kern, is het goed.
Giet de bucatini af in een vergiet. Schud voorzichtig om overtollig water kwijt te raken. Voeg daarna direct toe aan je saus of roer er een scheutje olijfolie doorheen om plakken te voorkomen.