Ga terug
klein

Hoelang alikruiken koken?

Alikruiken koken duurt niet lang, maar het begint bij het goed spoelen. Daarna kook je ze in ruim water met flink wat zout, net als bij mosselen. Zodra het water kookt, laat je ze ongeveer 5 tot 7 minuten doorkoken. Daarna afgieten en laten uitdampen. Langer koken maakt ze taai, dus blijf erbij. Je eet ze warm of koud, maar altijd met een beetje zeezout of kruidenboter ernaast.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 7 minuten
Totale tijd 22 minuten
Gang Vis
Keuken Nederlands
Porties 4 Personen

Benodigdheden

  • Grote pan met deksel
  • Vergiet
  • Schaal voor serveren
  • Spelden of cocktailprikkers
  • Scherp mesje (optioneel)

Ingrediƫnten
  

  • 1.000 gram verse alikruiken levend, zandvrij
  • 20 gram zeezout
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 takje verse tijm
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 liter water ongeveer, afhankelijk van je pan

Stapsgewijze handleiding
 

1. Voorbereiding

  • Spoel de alikruiken eerst grondig onder koud stromend water. Doe dit meerdere keren tot er geen zand meer uitkomt. Laat ze daarna minstens 30 minuten in een kom met schoon water liggen, eventueel met een handvol zout erbij om het resterende zand kwijt te raken. Spoel opnieuw af.

2. Koken

  • Vul een grote pan met ongeveer 1 liter water en voeg het zeezout, de laurierblaadjes, tijm en de geplette knoflook toe. Breng het geheel aan de kook. Voeg de alikruiken toe zodra het water goed kookt. Zet het vuur dan iets lager en laat alles 5 tot 7 minuten zachtjes doorkoken.
  • Giet de alikruiken daarna direct af in een vergiet. Laat ze een paar minuten uitdampen en serveer ze daarna warm of koud. Geef er spelden of cocktailprikkers bij zodat je de dieren uit de schelp kunt peuteren.
[wp_ad_camp_1]
Trefwoord Alikruiken koken