Ga terug
klein

Hoe pizzadeeg maken?

Pizzadeeg maken begint met geduld. Je laat de gist z’n werk doen, zodat het deeg luchtig wordt en makkelijk uit te rollen is. Kneed het goed, geef het de tijd om te rijzen, en werk daarna rustig verder. Hoe beter je het deeg laat rusten, hoe soepeler het zich laat vormen.
Voorbereiding 30 minuten
Bereiding 10 minuten
Rijzen 1 uur 10 minuten
Totale tijd 1 uur 50 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Italiaans
Porties 4 Middelgrote pizza's
calorieën 290 kcal

Benodigdheden

  • Grote mengkom
  • Houten lepel of deegmixer
  • Weegschaal
  • Kom voor het rijzen
  • Vochtige doek of plasticfolie
  • Bakplaat of pizzasteen
  • Oven

Ingrediënten
  

  • 500 gram bloem type 00 of patentbloem
  • 325 milliliter lauw water
  • 7 gram gedroogde gist
  • 1 theelepel suiker
  • 2 theelepels zout
  • 2 eetlepels olijfolie

Stapsgewijze handleiding
 

1. Voorbereiden

  • Doe het lauwe water in een ruime kom. Voeg de gedroogde gist toe samen met de suiker. Roer dit goed door met een vork of garde. Laat het mengsel 10 minuten staan tot het begint te schuimen. Dat betekent dat de gist actief is geworden.
  • Meng de bloem en het zout in een aparte mengkom. Zorg dat het zout goed verdeeld is, zodat het de werking van de gist niet belemmert.

2. Deeg maken

  • Giet het gistmengsel bij de bloem en voeg de olijfolie toe. Meng dit eerst met een houten lepel tot het deeg samenkomt, en begin dan met kneden. Dat kan op een met bloem bestoven werkblad of in een mixer met deeghaak. Kneed het deeg minstens 10 minuten tot het soepel en elastisch aanvoelt. Als het nog wat plakkerig is, voeg dan een beetje extra bloem toe.
  • Vorm een bol van het deeg en leg deze in een licht ingevette kom. Dek de kom af met een vochtige doek of plasticfolie. Laat het deeg op een warme plek ongeveer 1 uur rijzen tot het in volume is verdubbeld.
  • Stort het deeg op een met bloem bestoven werkblad. Druk voorzichtig de lucht eruit en verdeel het deeg in vier gelijke stukken. Vorm van elk stuk een bol en laat deze nog 10 tot 15 minuten rusten voordat je het uitrolt of met de hand uitrekt tot pizzabodems.

3. Beleggen en bakken

  • Verwarm de oven voor op minstens 250 graden. Beleg je pizza zoals je wilt. Bak de pizza op een voorverwarmde pizzasteen of bakplaat in 7 tot 10 minuten knapperig en gaar.
Trefwoord Pizzadeeg maken