Ga terug
klein

Hoe Oostenrijkse goulashsoep maken?

Oostenrijkse goulashsoep maken begint met het snijden van alle ingrediënten, zodat je straks lekker door kunt koken. De basis van deze soep is tijd: de smaken moeten goed kunnen ontwikkelen, dus neem er zeker twee uur de tijd voor. Dit is geen soep die je even snel tussendoor maakt, maar eentje waarbij je af en toe in de pot roert, terwijl de geur zich door je keuken verspreidt. Bak eerst de uien goed bruin in wat olie of reuzel, dit is een belangrijk moment, want de uien geven straks een volle, zoetige basis aan de soep. Voeg dan het vlees toe, bestrooi het met paprikapoeder, en laat het heel even meebakken voordat je de tomatenpuree en knoflook toevoegt. Afblussen met bouillon, kruiden erbij, en dan zachtjes laten pruttelen. Als het vlees bijna gaar is, gaan de aardappelen en paprika’s erbij. Daarna kook je de soep nog een half uur door. De smaken trekken dan helemaal samen. Laat je niet verleiden om het eerder van het vuur te halen – juist dat lange sudderen maakt de goulashsoep wat hij moet zijn.
Voorbereidingstijd 35 minuten
Bereidingstijd 2 uur 25 minuten
Totale tijd 3 uur
Gang Soep, Voorgerecht
Keuken Oostenrijk
Porties 4 Personen
calorieën 200 kcal

Benodigdheden

  • Grote soeppan met dikke bodem
  • Houten lepel
  • Snijplank en scherp mes
  • Keukenschuimspaan
  • Maatbeker
  • Kleine schaal voor kruiden
  • Dunschiller

Ingrediënten
  

  • 500 gram magere runderlappen in blokjes gesneden
  • 500 gram uien fijn gesneden
  • 3 eetlepels zonnebloemolie of reuzel
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 2 eetlepels edelsüß paprikapoeder zoet paprikapoeder
  • 1 theelepel karwijzaad heel of grof gestampt
  • 1 theelepel marjolein gedroogd
  • 1 laurierblad
  • 1 theelepel azijn
  • 1 theelepel suiker
  • 1 liter runderbouillon
  • 300 gram vastkokende aardappelen geschild en in blokjes
  • 1 rode paprika in reepjes
  • 1 groene paprika in reepjes
  • Zout en peper naar smaak
  • Eventueel een snufje cayennepeper voor extra pit

Stapsgewijze handleiding
 

1. Uien bakken

  • Verhit de olie of reuzel in een grote soeppan op middelhoog vuur. Voeg de gesneden uien toe en bak deze langzaam en geduldig tot ze diep goudbruin en zacht zijn. Dit kan gerust twintig minuten duren. Goed blijven roeren, zodat ze niet aanbranden.

2. Vlees en specerijen toevoegen

  • Voeg het vlees toe aan de uien en bak het rondom bruin. Strooi het paprikapoeder erover en roer goed door. Voeg daarna de tomatenpuree, knoflook, karwijzaad, marjolein, het laurierblad, de azijn en de suiker toe. Laat alles kort meebakken, maar zorg dat het paprikapoeder niet verbrandt, dat geeft namelijk een bittere smaak.

3. Afblussen en laten sudderen

  • Giet de bouillon erbij en breng alles aan de kook. Zet het vuur dan laag en laat de soep anderhalf uur zachtjes sudderen met het deksel schuin op de pan. Roer af en toe en proef tussendoor of er nog wat zout of peper bij moet.

4. Aardappel en paprika toevoegen

  • Voeg de aardappelen en paprika toe en laat de soep nog dertig minuten doorkoken. De aardappelen moeten gaar zijn, maar niet tot pap gekookt.

5. Serveren

  • Haal het laurierblad uit de soep. Serveer de soep heet, in diepe borden, met een stuk rustiek brood of een snee zuurdesem erbij. Wie wil, kan er nog een lepel zure room op doen – niet traditioneel, maar wel erg lekker.
Trefwoord Oostenrijkse goulashsoep maken