Hoe linzencurry met rijst maken?
Een linzencurry met rijst maken begint bij het zachtjes fruiten van ui, knoflook en gember, gevolgd door specerijen zoals komijn, kurkuma en koriander. Daarna voeg je rode linzen, bouillon en kokosmelk toe en laat je alles langzaam garen. Intussen kook je de rijst apart. Na ongeveer twintig tot dertig minuten heb je een geurige curry en smeuïge linzen die heerlijk samengaan met luchtige rijst.
Voorbereiding 25 minuten min
Bereiding 30 minuten min
Totale tijd 55 minuten min
Gang Hoofdgerecht
Keuken Indiaas
Porties 4 Personen
calorieën 353 kcal
Voor de curry
- 250 gram rode linzen
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 stukje verse gember van ongeveer 3 centimeter
- 400 milliliter kokosmelk
- 400 milliliter groentebouillon
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- 1 eetlepel kerriepoeder
- 1 theelepel komijnpoeder
- 1 theelepel kurkumapoeder
- 1 theelepel gemalen koriander
- 1 blik tomatenblokjes 400 gram
- 1 theelepel zout of naar smaak
- Verse koriander of peterselie als garnering optioneel
Voor de rijst
- 300 gram basmatirijst
- 600 milliliter water
- Snufje zout
2. Bereiden
Breng 600 milliliter water aan de kook met een snufje zout. Voeg de basmatirijst toe, roer een keer door en laat het 10 tot 12 minuten zachtjes koken met het deksel op de pan. Haal daarna van het vuur en laat nog even staan met het deksel erop.
Verhit de zonnebloemolie in een grote pan. Voeg de ui toe en bak deze op middelhoog vuur 3 tot 4 minuten tot hij glazig is. Voeg dan de knoflook, gember, kerriepoeder, komijn, kurkuma en koriander toe. Bak dit al roerend ongeveer 1 minuut tot het begint te geuren.
Voeg de afgespoelde linzen toe aan de pan. Roer goed door zodat de linzen bedekt zijn met de specerijen. Voeg daarna het blik tomatenblokjes, de kokosmelk en de groentebouillon toe.
Breng het geheel aan de kook, zet dan het vuur lager en laat de curry ongeveer 20 tot 25 minuten zachtjes koken. Roer regelmatig door en voeg eventueel een scheutje water toe als het te droog wordt. De linzen moeten zacht zijn maar niet papperig.
Schep de rijst op de borden en verdeel daar de linzencurry overheen. Garneer eventueel met verse koriander of peterselie. Serveer direct.
Trefwoord Linzencurry met rijst maken