Ga terug
Klein

Hoe kokos ijs maken?

Kokos ijs maken begint met een stevige basis van kokosmelk, eidooiers en suiker. Je verwarmt het mengsel tot het nét begint te binden, waarna het afgekoeld en vervolgens gedraaid wordt in de ijsmachine. Door de constante beweging tijdens het draaien komt er lucht in, wat het ijs zacht en romig maakt.
Voorbereiding 30 minuten
Bereiding 10 minuten
Opstijven 4 uur
Totale tijd 4 uur 40 minuten
Gang Nagerecht
Keuken Internationaal
Porties 1 Liter
calorieën 92 kcal

Benodigdheden

  • IJsmachine
  • Steelpan met dikke bodem
  • Kom van glas of metaal
  • Garde
  • Zeef
  • IJsspatel of siliconen lepel
  • Thermometer

Ingrediënten
  

  • 400 milliliter volle kokosmelk
  • 200 milliliter kokosroom
  • 250 milliliter volle melk
  • 4 eidooiers
  • 120 gram fijne kristalsuiker
  • 1 theelepel vanille-extract
  • Snufje zout

Stapsgewijze handleiding
 

1. Mengsel maken

  • Verwarm in de steelpan de kokosmelk, kokosroom, melk, vanille-extract en het snufje zout tot het net niet kookt. Klop in een aparte kom de eidooiers met de suiker tot het mengsel bleek en luchtig is. Giet langzaam een deel van het warme kokosmengsel bij de eidooiers terwijl je blijft kloppen. Dit heet tempereren, een klassieke techniek om te voorkomen dat de eieren schiften.
  • Giet het geheel vervolgens terug in de pan en verwarm langzaam tot ongeveer 82 graden Celsius. Blijf constant roeren met een houten lepel of spatel tot de massa dikker wordt en een lichte coating vormt op de achterkant van de lepel. Haal de pan van het vuur en giet het mengsel door een zeef in een schone kom om eventuele stolsels te verwijderen.
    Punt 1

IJs maken

  • Laat het mengsel afkoelen tot kamertemperatuur en zet het daarna minimaal vier uur, maar liever een hele nacht, in de koelkast om goed te rijpen. Giet het daarna in de ijsmachine en laat het draaien tot het stevig en luchtig is. Schep het ijs over in een afgesloten diepvriesbak en laat het minstens twee uur opstijven in de vriezer voordat je het serveert.
    Punt 2

Notities

Tip: zet de bak waarin je het ijs bewaart alvast een halfuur in de vriezer voordat je het ijs erin doet. Zo voorkom je dat het ijs aan de randen smelt en daarna opnieuw bevriest, wat zorgt voor harde kristallen.
Trefwoord Kokos ijs maken