Khachapuri maken begint met een stevig, gistdeeg op basis van bloem, yoghurt en water. Terwijl het deeg rijst, maak je de kaasvulling. Daarvoor gebruik ik een mengsel van jonge witte kaas en mozzarella. Na het vormen van het deeg, vul je het midden, maak je een kuiltje voor het ei en bak je het brood af in een hete oven. Aan het eind breek je een eitje bovenop en laat je het kort garen in de hitte van het brood zelf of een laatste minuut in de oven.
25gramroomboteroptioneel, om na het bakken in het ei te roeren
Stapsgewijze handleiding
1. Deeg en kaasmengesel maken
Meng in een grote kom de bloem, gist, suiker en zout. Voeg het lauwwarme water, de yoghurt en olie toe. Kneed het deeg in ongeveer 10 minuten tot het soepel en elastisch is. Dek de kom af en laat het deeg rijzen op een warme plek, ongeveer 1 uur, tot het in volume verdubbeld is.
Meng de geraspte jonge kaas en mozzarella in een kom. Zet apart.
2. Deeg vormen en vullen
Verdeel het gerezen deeg in 4 gelijke stukken. Vorm er met de hand of deegroller ronde schijven van ongeveer 15 centimeter doorsnee van. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
Vorm in het midden van elke deegschijf een kuiltje en vul dit met het kaasmengsel. Laat een rand van ongeveer 2 centimeter vrij. Maak met de vingers een opstaande rand door het deeg een beetje op te rollen.
Bak de broodjes in een voorverwarmde oven op 220 graden Celsius (boven- en onderwarmte) gedurende ongeveer 10 tot 12 minuten, tot de kaas begint te bubbelen en de randen licht gekleurd zijn.
3. Ei toevoegen
Haal de plaat uit de oven, breek voorzichtig een ei in het midden van elk broodje en zet ze nog 3 tot 5 minuten terug in de oven, totdat het eiwit net gestold is en de dooier nog zacht.
Serveer direct, eventueel met een klontje roomboter bovenop dat je door het warme ei kunt roeren. Heerlijk om stukjes brood af te scheuren en in het eigeel te dippen.