Hoe hazelnoot ijs maken?
Voor hazelnoot ijs maken begin je met de basis: hazelnoten roosteren, melk en room opwarmen en alles samen laten komen in een rijke custard. Daarna laat je het mengsel goed koelen voordat je het in de ijsmachine giet. Het kost wat tijd, maar er zit liefde in elke stap.
Voorbereiding 15 minuten min
Bereiding 12 minuten min
IJs maken 45 minuten min
Gang IJs maken
Keuken Internationaal
Porties 1 Liter
calorieën 251 kcal
Oven
Bakplaat
Theedoek
Keukenmachine of blender
Steelpan
Garde
Fijne zeef
Kom
IJslepel
IJsdoos met deksel
IJsmachine
- 150 gram hele hazelnoten
- 400 milliliter volle melk
- 300 milliliter slagroom
- 100 gram kristalsuiker
- 1 eetlepel honing
- 4 eidooiers
1. Hazelnoten roosteren
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Spreid 150 gram hele hazelnoten uit op een bakplaat en rooster ze ongeveer 10 tot 12 minuten, tot ze beginnen te geuren. Laat ze even afkoelen en wrijf de velletjes eraf met een droge theedoek. Maal de hazelnoten vervolgens fijn in een keukenmachine tot een pasta of kruimelige massa.
2. Mengsel maken
Giet 400 milliliter volle melk en 300 milliliter slagroom in een pan. Voeg 100 gram kristalsuiker toe, samen met de gemalen hazelnoten en één eetlepel honing. Verwarm dit langzaam op laag vuur, tot net onder het kookpunt. Roer goed door en zet daarna het vuur uit. Laat het mengsel minimaal 30 minuten trekken zodat de hazelnootsmaak goed kan inwerken.
Klop 4 eidooiers los in een kom. Giet een klein beetje van het warme mengsel bij de dooiers om ze te laten wennen aan de temperatuur. Giet dan alles samen terug in de pan en verwarm het al roerend tot het indikt tot vla. Laat het niet koken, want dan stollen de eieren.
Haal de pan van het vuur en giet het mengsel door een fijne zeef om de grove hazelnootdeeltjes te verwijderen. Laat afkoelen tot kamertemperatuur en zet daarna afgedekt in de koelkast, minstens 4 uur, maar liever een hele nacht.
Trefwoord Hazelnoot ijs maken