Hoe gembermannetje maken?
Voor gembermannetje maken begin je vanzelfsprekend eerst met het deeg. Dat moet goed zijn, goed gekruid, en zacht genoeg om deze lekkernij te kunnen bakken. Dus zet vooraf de ingrediënten en de benodigdheden klaar om het deeg te kunnen maken. Als het deeg gemaakt is en je bent tevreden, kun je het uitrollen en de mannetjes uit het deeg steken. De eventuele versiering breng je pas na het bakken aan, als de koekjes afgekoeld zijn.
Gang Gebak en koekjes
Keuken Amerikaans
Porties 20 Stuks
calorieën 134 kcal
- 350 gram bloem
- 150 gram ongezouten boter op kamertemperatuur
- 150 gram donkerbruine basterdsuiker
- 120 gram stroop
- 1 ei
- 10 gram bakpoeder
- 1 eetlepel gemalen gember
- 2 theelepels kaneelpoeder
- 1 theelepel nootmuskaat
- 1 snufje zout
1. Deeg maken
De basterdsuiker en de stroop door de boter mengen, daartoe moet de boter op kamertemperatuur zijn. Meng het tot een romige en luchtige massa. Dat wordt ook wel het cremeren van boter en suiker genoemd, oftewel, er een mooie crème van maken.Vervolgens kun je het ei erdoor mengen, tot het opnieuw een gladde massa is. Meng in een tweede kom de bloem, het bakpoeder, de gember, het kaneelpoeder, de nootmuskaat, en het zout. Voeg dit vervolgnes bij het botermengsel, en meng het tot een samanehangend deeg.
Van het deeg een platte schijf vormen, niet te groot, inwikkelen in plasticfolie, en minstens 60 minuten in de koelkast leggen. Zo kan het deeg rusten, hetgeen ervoor zorgt dat het minder krimpt bij het bakken.
2. Mannetje maken en bakken
Werkblad bestuiven met bloem, en het deeg uitrollen tot een lap van ongeveer een halve centimeter dikte. Druk met de vorm de gembermannetjes uit het deeg, en leg ze voorzichtig op een met bakpapier beklede bakplaat. Leg de mannetjes niet tegen elkaar aan, zodat ze tijdens het bakken niet vastgroeien.
De oven voorverwarmen op 180 graden en de bakplaat in het midden van de oven schuiven, Bak de mannetjes gedurende ongeveer 12 tot 15 minuten. De precieze duur ligt aan het type oven dat je hebt.Als ze goudkleurig geworden zijn, haal je de bakplaat uit de oven, en plaats je deze op een snijplank of keukendoek. Laat de mannetjes nu eerst volledig afkoelen,Als de gembermannetjes afgekoeld zijn kun je ze eventueel versieren, met levensmiddelenverf, gekleurde chocolade, suikergoed, en ga zo maar door.
Trefwoord Gembermannetje maken