Hoe Franse uiensoep maken?
Franse uiensoep maken kost eventjes wat tijd, maar het is een heerlijke soep, die best wel vullend is, en dat komt natuurlijk door de rijke soep, de kaas, en het stukje stokbrood.
Voorbereidingstijd 30 minuten min
Bereidingstijd 1 uur uur 10 minuten min
Totale tijd 1 uur uur 40 minuten min
Porties 4 Personen
calorieën 162 kcal
- 800 gram gele uien
- 40 gram roomboter
- 10 gram bloem
- 100 milliliter droge witte wijn
- 1 liter runderbouillon
- 8 sneetjes stokbrood
- 200 gram geraspte Gruyère of Emmentaler
- Zout naar smaak
- Versgemalen zwarte peper naar smaak
2. Soep maken
Verwarm een klont roomboter in een grote pan met dikke bodem.
Voeg de uien toe en bak deze op laag vuur gedurende minstens veertig minuten, af en toe roerend. Laat ze langzaam karamelliseren tot ze goudbruin en zacht zijn. Hoe langzamer dit gaat, hoe beter de smaak.
Voeg dan de bloem toe en roer goed door, zodat de bloem bindt met het vet en de uien.
Blus af met witte wijn en laat dit een paar minuten inkoken.
Voeg vervolgens de runderbouillon toe en breng de soep rustig aan de kook. Laat nog eens twintig tot dertig minuten zachtjes pruttelen.
Intussen rooster je het stokbrood in de oven.
Schenk de soep in ovenvaste kommen, leg op iedere kom een sneetje stokbrood en bestrooi rijkelijk met geraspte kaas.
Zet de kommen kort onder de grill tot de kaas gesmolten en goudbruin is.
Trefwoord Franse uiensoep maken