Ga terug
klein

Hoe Churros maken?

Churros maken doe je door een stevig kookdeeg te bereiden dat je met een spuitzak in hete olie spuit. Het deeg bestaat uit water, boter, bloem en ei. Door het te koken wordt het stevig en soepel tegelijk, wat belangrijk is voor de structuur van de churros. Daarna frituur je ze tot ze goudbruin zijn. Je rolt ze vervolgens direct door kaneelsuiker zodat het goed blijft plakken.
Voorbereidingstijd 25 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 35 minuten
Gang Snack
Keuken Spaans
Porties 4 Personen
calorieën 447 kcal

Benodigdheden

  • Spuitzak met gekarteld spuitmondje
  • Houten lepel
  • Stevige kookpan
  • Sauspan (voor chocoladesaus optioneel)
  • Schaar
  • Keukenpapier
  • Kom voor kaneelsuiker

Ingrediënten
  

Voor het deeg

  • 250 milliliter water
  • 60 gram ongezouten roomboter
  • 125 gram bloem
  • 2 eieren
  • snufje zout

Voor het bakken

  • 1 liter zonnebloemolie

Voor de afwerking

  • 100 gram kristalsuiker
  • 2 theelepels kaneel

Stapsgewijze handleiding
 

1. Het deeg koken

  • Doe 250 milliliter water samen met 60 gram ongezouten roomboter en een snufje zout in een pan. Breng dit aan de kook op middelhoog vuur. Zodra het kookt, haal je de pan van het vuur en voeg je in één keer 125 gram bloem toe. Roer stevig met een houten lepel tot het mengsel zich tot een bal vormt. Zet de pan nog 1 minuut terug op laag vuur en blijf goed roeren om het deeg te laten drogen.

2. Eieren toevoegen

  • Laat het deeg ongeveer 5 minuten afkoelen. Voeg dan één voor één 2 eieren toe en blijf stevig roeren tot het deeg glad en glanzend is. Het kan even duren voor het ei volledig is opgenomen, maar blijf gewoon mengen. Je krijgt een dik en soepel deeg dat je met een spuitzak kunt verwerken.

3. Voorbereiden om te frituren

  • Doe het deeg in een spuitzak met een gekarteld spuitmondje. Verhit in een pan met dikke bodem ongeveer 1 liter zonnebloemolie tot 180 graden. Knip met een schaar stukjes deeg van 8 tot 10 centimeter boven de olie. Bak telkens enkele tegelijk, anders daalt de temperatuur te snel. Frituur de churros in 3 tot 4 minuten goudbruin.

4. Afwerken

  • Laat ze uitlekken op keukenpapier. Meng in een kom 100 gram kristalsuiker met 2 theelepels kaneel en rol de warme churros er direct door. Serveer ze warm, eventueel met een saus van gesmolten pure chocolade of gecondenseerde melk.
Trefwoord Churros maken