Hoe chocolade tulband maken?
Een chocolade tulband maken begint met goede voorbereiding. Je hebt een tulbandvorm nodig, een mixer en een beetje liefde voor bakken. Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn voordat je begint. Verwarm de oven goed voor en vet je bakvorm in met boter en een dun laagje bloem. Zo zorg je ervoor dat de cake straks makkelijk uit de vorm glijdt. Neem rustig de tijd voor het kloppen van het beslag, dat maakt de structuur luchtig en gelijkmatig.
Voorbereiding 25 minuten min
Bereiding 55 minuten min
Totale tijd 1 uur uur 20 minuten min
Gang Taart en cake
Keuken Nederlands
Porties 1 Tulbandvorm 1 liter
calorieën 419 kcal
- 150 gram pure chocolade minstens 70 procent cacao
- 200 gram ongezouten roomboter
- 200 gram fijne kristalsuiker
- 4 eieren
- 200 gram bloem
- 8 gram bakpoeder
- 2 eetlepels cacaopoeder
- 1 snufje zout
- 1 theelepel vanille-extract
- 75 milliliter volle melk
1. Beslag maken
Breek de pure chocolade in stukjes en smelt die au bain-marie of voorzichtig in een pannetje op laag vuur. Roer regelmatig tot de chocolade vloeibaar is en zet het dan even opzij om iets af te koelen.
Klop de boter en suiker in een ruime kom tot een romige massa. Dit duurt met een handmixer zeker vijf minuten. Voeg dan een voor een de eieren toe. Klop telkens goed door voor je het volgende ei toevoegt. Schenk de gesmolten chocolade erbij, samen met het vanille-extract, en meng tot een egaal geheel.
Zeef de bloem, het bakpoeder, het cacaopoeder en het zout boven het beslag. Voeg dit toe in gedeeltes, afwisselend met de melk. Meng telkens tot het net gemengd is. Gebruik een spatel voor het laatste deel, zodat je beslag luchtig blijft.
Giet het beslag in de ingevette en met bloem bestoven tulbandvorm. Strijk de bovenkant glad en zet de vorm in het midden van de voorverwarmde oven (op 170 graden Celsius, boven- en onderwarmte).
Trefwoord Chocolade tulband maken