Hoe cappuccino trifle maken?
Een cappuccino trifle maken vraagt om een beetje voorbereiding maar dat hoort bij dit soort desserts. Ik vind het zelf prettig om eerst alles klaar te zetten, dat noemen koks mise en place. Heb je dat gedaan dan werk je daarna zonder stress en bouw je het dessert netjes op. Het gaat er vooral om dat je de room stabiel maakt en de cake niet te nat maakt, anders verzakt de trifle. Als je dit eenmaal onder de knie hebt, maak je zulke trifles met dezelfde vanzelfsprekendheid als een pan soep opzetten.
Voorbereiding 30 minuten min
Bereiding 0 minuten min
Opstijven 1 uur uur
Gang Nagerecht
Keuken Internationaal
Porties 4 Personen
calorieën 767 kcal
- 200 milliliter sterke espresso afgekoeld
- 300 milliliter slagroom
- 250 gram mascarpone
- 60 gram kristalsuiker
- 1 theelepel vanille extract
- 12 lange vingers of biscuit
- 1 eetlepel cacaopoeder
- Optioneel een scheutje koffielikeur
- Extra cacao voor de afwerking
1. Voorbereiden
Zorg dat je espresso volledig is afgekoeld. In de professionele keuken noemen we dit koud zetten, omdat warme espresso het biscuit te snel zacht maakt. Wil je een vollere smaak, dan kun je een klein scheutje koffielikeur toevoegen.
Klop de slagroom in een koude kom tot een zachte lobvormige structuur. In de kokswereld noemen we dit half opgeklopt, omdat de room niet volledig stijf mag worden. Schep daarna de mascarpone, de suiker en het vanille extract erbij en klop rustig door tot een glad en stevig geheel.
2. Glazen vullen
Breek de lange vingers of biscuit in stukken en dompel ze kort in de espresso. Niet laten drijven, want dan zuigen ze te veel vocht op en vallen ze uit elkaar. Verdeel de stukjes biscuit over de bodem van de vier glazen.
Schep een royale laag van het roommengsel op de biscuit. Gebruik een spatel om de room mooi egaal te verdelen. Strooi een klein beetje cacao door een zeefje over deze laag voor een echte barista uitstraling.
Herhaal de lagen, biscuit met koffie, roomlaag, cacao. Bouw het glas rustig op zodat elke laag mooi zichtbaar blijft, dat noemen we in de patisserie een schone opbouw. Vul de glazen tot vlak onder de rand.
Zet de trifles minimaal zestig minuten in de koelkast zodat de smaken kunnen rusten. In professionele keukens heet dit laten zetten. Voor serveren nog een vleugje cacao erover en eventueel een klein toefje extra room.
Zoals je boven op de foto kunt zien, kun je in plaats van een onderlaag met lange vingers, kun je als onderlaag ook een chocolademousse gebruiken. Of natuurlijk wat anders, bijvoorbeeld bastognekoeken, pepernoten, en ga zo maar door. De koeken moet je dan wel fijn maken.
Je kunt het dessert op je eigen wijze feestlijk maken. Bijvoorbeeld met fruit, gekandeerd fruit, chocolade, koekjes, en ga zo maar door.
Trefwoord Cappuccino trifle maken