Hoe bosbessenbrood maken?
Voor dit bosbessenbrood maken begin je met een luchtig gistdeeg, dat je laat rijzen tot het verdubbeld is. Daarna vouw je de bosbessen er voorzichtig doorheen. Na een tweede rijs gaat het in de oven. Belangrijk is dat je geen warm water gebruikt boven de veertig graden, want dan sterft de gist. En werk altijd snel en netjes bij het vormen, zodat het brood mooi luchtig blijft.
Gang Brood
Keuken Internationaal
Porties 1 Brood
calorieën 295 kcal
Mengkom
Weegschaal
Houten lepel of deegschraper
Vaste werkplank of werkblad
Broodbakvorm (ca. 25 centimeter)
Theedoek
Oven
- 300 gram tarwebloem
- 5 gram zout
- 30 gram kristalsuiker
- 6 gram droge gist of 15 gram verse gist
- 180 milliliter lauwwarm water
- 40 gram zachte roomboter
- 150 gram verse bosbessen
- 1 ei optioneel, voor bestrijken
1. Deeg maken
Doe de bloem in een grote kom en meng daar het zout en de suiker doorheen. Maak in het midden een kuiltje en strooi daar de gist in. Giet langzaam het lauwwarme water erbij en meng met een houten lepel tot een kleverig deeg. Voeg nu de zachte roomboter toe en kneed het deeg op het werkblad in 8 tot 10 minuten soepel en elastisch.
Leg het deeg in een ingevette kom, dek af met een licht vochtige theedoek en laat het op kamertemperatuur ongeveer 60 minuten rijzen, of tot het in volume is verdubbeld.
Bestuif het werkblad licht met bloem. Druk het gerezen deeg voorzichtig plat tot een rechthoek en strooi de bosbessen erover. Vouw het deeg als een envelop dicht en kneed het nog héél kort door, net genoeg om de bessen enigszins te verdelen, maar zonder ze te pletten.
Vorm nu het deeg tot een ovaal of leg het in een ingevette broodbakvorm. Dek opnieuw af met de doek en laat nog eens 30 tot 40 minuten narijzen. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden Celsius (boven- en onderwarmte).
2. Bakken
Bestrijk het brood optioneel met wat losgeklopt ei voor een glanslaagje. Zet het in de oven en bak het 30 tot 35 minuten, tot de bovenkant goudbruin is en het brood hol klinkt als je erop klopt.
Laat het brood afkoelen op een rooster. Snij het pas aan als het volledig is afgekoeld, zo behoud je de structuur en vallen de bosbessen niet uit.
Trefwoord Bosbessenbrood maken