Ga terug
klein

Hoe aspic maken?

Aspic maken doe je door te beginnen met een geconcentreerde kippenbouillon die je zelf trekt van kipkarkassen of dijvlees. Die laat je lang sudderen met ui, wortel, selderij en kruiden tot er een diepe smaak ontstaat. Vervolgens zeef je de bouillon en voeg je gelatine toe. Daarna wordt de aspic opgebouwd in een vorm: laagje bouillon, dan kip, wortel, kruiden, en weer bouillon. In de koelkast stolt het tot een stevige, snijdbare gelei.
Voorbereidingstijd 40 minuten
Bereidingstijd 2 uur 30 minuten
Koelkast 6 uur
Gang Voorgerecht
Keuken Frans
Porties 4 Personen
calorieën 250 kcal

Benodigdheden

  • Grote kookpan
  • Zeef
  • kom en lepel
  • Mes en snijplank
  • kom of vorm om aspic in op te bouwen
  • keukentouw (optioneel als je een rol maakt)

Ingrediënten
  

  • 400 gram kipdijfilet
  • 1 grote winterwortel
  • 1 stengel bleekselderij
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 bosje peterselie inclusief stelen
  • 2 laurierblaadjes
  • 10 peperkorrels
  • 1000 milliliter water
  • 6 blaadjes gelatine of 10 gram poedergelatine
  • zout naar smaak

Stapsgewijze handleiding
 

1. De bouillon trekken

  • Doe de kipdijfilets samen met de uien, wortelen, selderij, knoflook, peperkorrels, laurierblad, peterseliestelen en een snuf zout in een ruime pan. Giet er het water bij en breng dit langzaam aan de kook. Schep het schuim eraf zodra het zich vormt. Laat alles 2 tot 2,5 uur zachtjes trekken zonder deksel. Hoe langzamer, hoe beter de smaak.

2. Bouillon zeven en klaren

  • Haal de kip eruit en zet apart. Zeef de bouillon door een fijne zeef. Als je een extra heldere bouillon wilt, kun je deze klaren met een losgeklopt eiwit dat je op laag vuur toevoegt aan de warme bouillon en daarna nogmaals zeeft. Laat de bouillon tot ongeveer 700 milliliter inkoken.

3. Gelatine oplossen

  • Week de gelatineblaadjes 10 minuten in koud water. Verwarm een deel van de bouillon (niet koken) en los de uitgeknepen gelatineblaadjes hierin op. Voeg dit terug bij de rest van de bouillon en roer goed door.

4. Vulling voorbereiden

  • Snij de gare kip in dunne reepjes of blokjes. Snij een paar wortelschijfjes extra mooi voor de decoratie, eventueel in bloemvorm. Kook die beetgaar in wat bouillon en laat afkoelen.

5. Aspic opbouwen

  • Giet een dun laagje bouillon in de vorm en laat dit in de koelkast net stevig worden. Leg daarop de wortelschijfjes en wat bladpeterselie voor het visuele effect. Giet dan een nieuw laagje bouillon en leg daarop de stukjes kip, selderij en wortel. Herhaal tot alles op is en eindig met bouillon. Zet de aspic minimaal 6 uur in de koelkast, liever een hele nacht.

6. Serveren

  • Hou de vorm kort in heet water en stort de aspic voorzichtig op een bord. Serveer in plakken of blokjes, afhankelijk van de vorm.
Trefwoord Aspic maken