Hoe aspic maken?
Aspic maken doe je door te beginnen met een geconcentreerde kippenbouillon die je zelf trekt van kipkarkassen of dijvlees. Die laat je lang sudderen met ui, wortel, selderij en kruiden tot er een diepe smaak ontstaat. Vervolgens zeef je de bouillon en voeg je gelatine toe. Daarna wordt de aspic opgebouwd in een vorm: laagje bouillon, dan kip, wortel, kruiden, en weer bouillon. In de koelkast stolt het tot een stevige, snijdbare gelei.
Voorbereidingstijd 40 minuten min
Bereidingstijd 2 uur uur 30 minuten min
Koelkast 6 uur uur
Gang Voorgerecht
Keuken Frans
Porties 4 Personen
calorieën 250 kcal
- 400 gram kipdijfilet
- 1 grote winterwortel
- 1 stengel bleekselderij
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 1 bosje peterselie inclusief stelen
- 2 laurierblaadjes
- 10 peperkorrels
- 1000 milliliter water
- 6 blaadjes gelatine of 10 gram poedergelatine
- zout naar smaak
1. De bouillon trekken
Doe de kipdijfilets samen met de uien, wortelen, selderij, knoflook, peperkorrels, laurierblad, peterseliestelen en een snuf zout in een ruime pan. Giet er het water bij en breng dit langzaam aan de kook. Schep het schuim eraf zodra het zich vormt. Laat alles 2 tot 2,5 uur zachtjes trekken zonder deksel. Hoe langzamer, hoe beter de smaak.
2. Bouillon zeven en klaren
5. Aspic opbouwen
Giet een dun laagje bouillon in de vorm en laat dit in de koelkast net stevig worden. Leg daarop de wortelschijfjes en wat bladpeterselie voor het visuele effect. Giet dan een nieuw laagje bouillon en leg daarop de stukjes kip, selderij en wortel. Herhaal tot alles op is en eindig met bouillon. Zet de aspic minimaal 6 uur in de koelkast, liever een hele nacht.