Hoe appel vanille ovenschotel maken?
Een appel vanille ovenschotel maken begint met de juiste mise-en-place. Dat betekent dat je alle ingrediënten vooraf klaarzet en de oven alvast voorverwarmt. De appels worden geschild, ontklokt en in gelijke partjes gesneden. Daarna maak je een mengsel van eieren, room, suiker en vanille, dat straks over de appels wordt gegoten. De ovenschotel wordt langzaam gegaard, zodat de smaken zich kunnen ontwikkelen en de textuur romig blijft.
Voorbereiding 25 minuten min
Bereiding 40 minuten min
Totale tijd 1 uur uur 5 minuten min
Gang Nagerecht
Keuken Nederlands
Porties 4 Personen
calorieën 235 kcal
Ovenschaal
Scherp mes en snijplank
Steelpan
Mengkom
Garde
Keukenweegschaal
Oven
- 4 middelgrote appels bijvoorbeeld Elstar of Jonagold
- 200 milliliter slagroom
- 100 milliliter volle melk
- 3 eieren
- 80 gram kristalsuiker
- 1 vanillestokje of 2 theelepels vanille extract
- 30 gram roomboter
- 1 eetlepel paneermeel voor de ovenschaal
- Snufje kaneel
1. Voorbereiden
Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet de ovenschaal in met boter en strooi er een beetje paneermeel over. Dit zorgt voor een dunne beschermlaag en voorkomt dat de appels blijven plakken.
Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snij ze in partjes. Verhit de boter in een koekenpan en bak de appelpartjes kort aan tot ze licht kleuren. Schep ze daarna in de ovenschaal en bestrooi met een klein beetje kaneel.
2. Ovenschotel bakken
Klop in een mengkom de eieren los met de suiker. Voeg de slagroom, melk en het merg van het vanillestokje toe en klop dit goed door met de garde. Giet dit mengsel gelijkmatig over de appels in de schaal. Zet de schaal in de oven en laat 35 tot 40 minuten bakken, totdat het geheel stevig en licht goudbruin is.
Na het bakken kun je de ovenschotel een paar minuten laten rusten. Serveer hem lauwwarm, eventueel met een bolletje ijs of wat slagroom.
Trefwoord Appel vanille ovenschotel maken