Hoe appel-rozijnenbrood maken?
Appel-rozijnenbrood maken doe je door te beginnen met het maken van een klassiek gistdeeg. Eerst laat je de gist tot leven komen in lauwwarme melk met een snufje suiker. Daarna voeg je de bloem, boter, eieren en suiker toe en kneed je het deeg tot het soepel en elastisch is. Pas als het deeg goed ontwikkeld is, kneed je de rozijnen erdoor. Daarna laat je het rijzen tot het volume verdubbeld is, vorm je er een brood van en bak je het af in een voorverwarmde oven.
Voorbereiding 30 minuten min
Bereiding 40 minuten min
Rijzen 1 uur uur
Totale tijd 2 uur uur 10 minuten min
Gang Brood
Keuken Nederlands
Porties 1 Brood
calorieën 248 kcal
- 500 gram tarwebloem
- 7 gram droge gist of 20 gram verse gist
- 75 gram suiker
- 2 Zoetzure appels
- Citroensap
- 8 gram zout
- 150 gram rozijnen
- 250 milliliter volle melk lauw
- 75 gram zachte roomboter
- 1 ei kamertemperatuur
1. Voorbereiding
Meng de gist met een eetlepel suiker en een beetje lauwwarme melk (niet warmer dan 37 graden). Laat dit 10 minuten staan tot het begint te schuimen. Dan weet je dat de gist actief is.
Schil de appels, haal het klokhuis eruit, en snij de appel in stukjes. Sprenkel er wat citroensap over zodat de stukjes niet verkleuren.
Doe de bloem in een kom en voeg de suiker en het zout toe. Maak een kuiltje in het midden. Voeg de gistoplossing, het ei en de rest van de lauwwarme melk toe. Begin te mengen met een houten lepel of met je handen. Voeg de boter in stukjes toe en kneed dan verder op een met bloem bestoven werkblad.
Kneed het deeg minstens 10 tot 15 minuten stevig door tot het glad, elastisch en licht plakkerig is. Voeg nu de rozijnen en de stukjes appel toe. Als de rozijnen erg droog zijn, kun je ze vooraf 10 minuten weken in warm water en goed droogdeppen. Kneed de rozijnen en stukjes appel voorzichtig door het deeg.
Leg het deeg in een ingevette kom, dek het af met een vochtige theedoek en laat het op een warme plek 1 uur rijzen tot het in volume is verdubbeld.
Stort het deeg op een met bloem bestoven werkblad, druk de lucht eruit en vorm een langwerpig brood. Leg dit in een ingevette broodvorm of op een met bakpapier beklede bakplaat. Dek weer af met de doek en laat 45 minuten narijzen.
Trefwoord Appel-rozijnenbrood maken